Meer dan de helft van mannen over 65 hebben ofwel vroege symptomen van urineweginfectie of hebben een verminderde urinestroom opgemerkt door goedaardig prostaathyperplasie (BPH). BPH wordt gekarakteriseerd door een goedaardige (niet-kankerverwekkende) vergroting van de prostaatcellen. Zodoende vergroot het centrale deel van de prostaat progressief. Het resultaat is dat een deel van de urinebuis, die door de prostaat wordt omringd, vernauwd. Het leidt tot een vermindering van de urinestroom en mannen kunnen ook bloed in de urine vinden, een zwakkere urinestroom of problemen ondervinden om de blaas volledig te legen. Deze symptomen kunnen een significante impact hebben op de levenskwaliteit.

Wanneer een obstructie toeneemt, wordt de spierwand van de blaas harder en sterker. De druk in de blaas, vereist voor het produceren van urine, moet toenemen om de obstructie te overwinnen. Deze hoge druk maakt een zakje of “divertikel” aan, wat ook gekend is als “achter druk” op de nieren en die nierproblemen kan veroorzaken.

Wanneer BPH niet behandeld worden, dan kan chronische urineretentie (gekarakteriseerd door een excessieve urineblaas) of acute urineretentie (abnormaal urineren met een pijnlijke circulatie in de urineblaas) zich ontwikkelen. Wanneer mannen leiden aan BPH, dan worden zijn meestal in het ziekenhuis opgenomen voor katheterisatie en in bepaalde gevallen een prostaatoperatie.

De kans om getroffen te worden door de aandoening

Recente studies hebben de risicofactoren voor een hogere kans voor het ontwikkelen van BPH duidelijk geïdentificeerd. Hoe hoger de prostaat (wat wordt vastgesteld door een digitaal rectaal onderzoek met echografie), hoe hoger dan kans op de aandoening. Het risico neemt ook toe voor mannen met een PSA niveau hoger dan 1.4 ng/mL. Hoe hoger de PSA (met de voorwaarde dat prostaatkanker niet aanwezig is), hoe hoger de kans op retentie. Het risico neemt toe voor mannen met een tragere urinestroom en voor mannen die een relatief hoge hoeveelheid urine in de blaas hebben zelfs na het plassen. Hoewel niet alle mannen last krijgen van progressieve afbraak, de symptomen worden erger over de loop der tijd in de meeste gevallen en complicaties kunnen zich ontwikkelen.

Hoe wordt BPH vastgesteld?

Het spectrum van symptomen geassocieerd met BPH zijn meestal bekend als symptomen van de lagere urineweg (afgekort als LUTS) en deze kunnen overlappen met de symptomen van BPH. Het is daarom niet ongewoon dat iemand beide aandoeningen worden vastgesteld tijdens de eerste afspraken en dat verdere tests de correcte diagnose moeten aanwijzen.

Uw dokter zal u onderzoeken en met u praten over uw algemene gezondheid, welzijn en uw recente symptomen. Om systematisch de symptomen te evalueren, verkrijg wat meer kennis over het scoresysteem en stel gerust vragen. Het is waarschijnlijk dat uw dokter aandoeningen en ziektes me u wil bespreken tijdens het onderzoek. Wanneer u duidelijke informatie heeft over mogelijke diabetes of hoge bloeddruk in uw medisch verleden, dan kan dit helpen met uw behandeling en het gebruik van bepaalde medicijnen.

Fysiek onderzoek en digitaal rectaal onderzoek

Uw dokter zal een digitaal rectaal onderzoek uitvoeren om de correcte informatie te krijgen over de afmeting en de consistentie van uw prostaat. De buik zal ook onderzocht worden, dit om te controleren of de blaas vergroot is en of die vergroting een teken is van urineretentie. Uw dokter kan ook uw zenuwstelsel controleren, en testen uitvoeren op uw spieren en zintuigen in het gezicht en tussen het scrotum en de anus, want bepaalde aandoeningen van het zenuwstelsel zoals de ziekte van Parkinson of problemen met de wervelkolom kunnen symptomen vergelijkbaar met die van BPH vertonen.

Door een veelvoorkomende hoge bloeddruk (hypertensie), wordt bloeddruk meestal gemeten als een onderdeel van een algemeen onderzoek.

Urinetest

Omdat infecties van de urinewegen symptomen kunnen veroorzaken zoals een dringende drang om te plassen, worden urinestalen gecontroleerd op bacteriële infecties of bloed. Urine kan ook regelmatig getest worden voor de aanwezigheid van suiker, een teken van diabetes of voor schadelijke cellen veroorzaakt door kanker van de urineblaas, ureter of nieren.

Bloedtest

Heel weinig mannen hebben nierproblemen als een gevolg van BPH. Hoewel, uw dokter kan controleren of de nieren beïnvloedt worden door achter druk door de hoeveelheid creatinine in het bloed te berekenen.

Bloedsuikerniveaus kunnen ook getest worden om er zeker van te zijn dat u geen diabetes heeft, want dit kan een oorzaak zijn voor regelmatig plassen.

De hoeveelheid PSA kan ook gemeten worden. PSA is een marker die prostaatschade aangeeft, die vaak kan leiden tot prostaatkanker maar ook een gevolg kan zijn van BPH. Hoe groter de prostaat, hoe hoger uw PSA. Wanneer uw PSA niveau hoger is, dan kan uw dokter prostaat biopsieën aanbevelen zodat prostaatkanker kan worden uitgesloten. Zoals eerder vermeld, uw PSA niveau geeft u een algemene indicatie voor de afmeting van uw prostaat, die het risico op het ontwikkelen van urineretentie kan beïnvloeden en belangrijke informatie kan geven met betrekking tot behandelopties.

Urinestroomtest

Het meten van de urinestroom kan uw uroloog ook met belangrijke informatie verschaffen. U zal meegenomen worden naar de ruimte waar de procedure wordt uitgevoerd, waar u meer informatie wordt gegeven over een medisch apparaat beter bekend als de stroommeter.

ECHOGRAFIE VOOR URINETEST NA HET PLASSEN

Een echografie kan uw dokter meer informatie geven over uw aandoening en hoe goed u reageert op bepaalde behandelingen. De procedure is vergelijkbaar met de procedure die gebruikt wordt voor zwangere vrouwen. Geluidsgolven met een hoge frequentie worden vrijgegeven door een sonde en die wordt op uw buik geplaatst. Dit creëert een beeld die op een computerscherm bekeken kan worden.

MINDER VOORKOMENDE TESTEN

Afhankelijk van de resultaten van de voorgaande testen, kan uw uroloog bijkomende onderzoeken uitvoeren. Urodynamische metingen worden genomen via een kleine katheder die langs de urethra door de penis naar de urineblaas gaat. Door het meten van de druk in de urineblaas, kan de uroloog bepalen of de symptomen een gevolg zijn van een BPH obstructie of van een niet goed functionerende blaas. De test is niet erg comfortabel, maar niet pijnlijk, en duur ongeveer 20 minuten. U moet extra water drinken na het testen om de kans op urineweginfecties te verminderen.

Transrectale echografie (TRUS) wordt gebruikt om de prostaat te bekijken, zijn proporties te meten, en helpt bij het plaatsen van de biopsienaald wanneer prostaatkanker aanwezig is.

De behandeling van BPH

BPH wordt meestal behandeld met medicijnen of een chirurgische ingreep. Sommige mannen met milde symptomen beslissen om gespecialiseerde natuurlijke supplementen (zoals REGEN50) te nemen en tegelijkertijd gecontroleerd te worden door hun artsen en urologen om verdere en meer degressieve ontwikkelingen te voorkomen.

Er zijn ook enkele “minder invasieve” alternatieven:

1. Gespecialiseerde, natuurlijke voedingssupplementen (bv. REGEN50) – Aanbevolen in de meeste gevallen wanneer symptomen mild of matig zijn, vooral wanneer er geen negatieve gevolgen zijn en wanneer verschillende positieve effecten voor het lichaam verkregen kan worden.

2. Medicijnen – Is aanbevolen voor mannen die milde tot matige symptomen hebben. Hoewel, medicijnen kunnen zelfs gebruikt worden wanneer de symptomen ernstig zijn.

3. Operatie – Bepaalde complicaties van BPH, zoals nierproblemen, urineretentie in de blaas, of stenen in de blaas maken een operatie meer geschikt.

Prostaat BPG

Er zijn twee hoofdgroepen van medicijnen voorgeschreven voor BPH:

  • Alfablokker
  • 5-alfa-reductase remmers

Alfablokkers verzwakken de spier aan de bovenkant van de blaas en de prostaat. Door het verlagen van de druk op de urethra, kunnen obstructies geëlimineerd worden en urinestroom verhogen.

Studies geven aan dat tot op 60% mannen voelen dat hun symptomen aanzienlijk verbeteren in de eerste 2-3 weken behandeling met de alfablokker. Dit soort medicijn behandeld BPH niet, maar ze verlichten de symptomen.

De meest voorkomende bijwerkingen van alfablokkers zijn vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn, die ongeveer 1 op 10 mannen die deze medicijnen nemen treft.

5-alfa reductase remmers stoppen het omzetten van testosteron in een andere stof, DHT (dihydrotestosteron), die een belangrijke rol speelt in de groei van de prostaat.

De 5-alfa reductase remmers Proscar en Avondarts werden getest, en in tegenstelling tot de bèta blokken, blijken ze de aandoening te genezen, vooral wanneer de prostaat erg is toegenomen. Hun gebruik kan ook het risico op acute urineretentie verminderen en kan mogelijk de nood voor een operatie voorkomen.

Deze medicijnen lijken beter te werken in patiënten met grotere prostaatklieren, maar het kan tot op zes (6) maanden duren om effectief te zijn. Het is belangrijk om de PSA waarde met ongeveer 50% te verminderen, dus dit moet in acht genomen worden wanneer prostaatkanker gecontroleerd word. Een manier om dit te doen is om de verkregen PSA waarden te verdubbelen wanneer de patiënt Avodart of Proscar gebruikt.

De belangrijkste negatieve effecten van deze medicijnen is een verminderd libido en moeite om een erectie te verkrijgen/behouden; het treft ongeveer 3 in 5 mannen voor elke 100 gevallen. Het wordt ook gemeld dat ongeveer 1% (of minder) mannen gevoeligheid of zwelling rond de tepels kunnen ervaren, maar dit verdwijnt wanneer de behandeling wordt stopgezet.

Aan de andere kant, voor milde of matige symptomen is het aangeraden om de initiële therapie met gespecialiseerde en effectieve, natuurlijke voedingssupplementen te gebruiken, want zij veroorzaken geen bijwerken zoals BPH medicijnen, maar zijn ook effectief voor het verbeteren van de erectiefunctie, het verbeteren van seksuele lust (libido), vitaliteit, en urinaire functie (bv. REGEN50).

Het genezen en voorkomen van prostaataandoeningen >