Als een gemeenschap, moeten we ons meer bewust zijn van problemen die zich specifiek voor mannen kunnen voordoen en dergelijke gezondheidsproblemen aan het licht brengen. De gezondheid van de man is niet langer een taboe, en de tijd waar mannen dergelijke belangrijke onderwerpen over hun gezondheid en welzijn niet wensten te bespreken is lang voorbij. Eén van die onderwerpen is de prostaat. Met de hulp van het internet en de invloed van de farmaceutische industrie werden dergelijke onderwerpen aangekaart, maar kunnen we nog meer doen? Het gemakkelijke antwoord op deze vraag is JA. We moeten de gemeenschap op de hoogte stellen en informatie vrij delen zodat schaamte en isolatie niet langer een rol spelen en zodat dergelijke angsten voor mannen niet langer een deel uitmaken van onze maatschappij.

WAT IS DE PROSTAAT?

De prostaatklier (gr. Prostátēs) is een complex onderdeel van het mannelijke reproductiesysteem. Het is gesitueerd laag in de pelvis, tussen de blaas en het rectum; het omringt de urinebuis (urethra) en voert de urine van de blaas door de penis. De prostaatfunctie is de secretie van een licht alkalische, melkwitte vloeistof dat bestaat uit 30% zaadvolume met het sperma en spermavloeistof.

De vloeistof (secretie van de prostaat) heeft een beschermende rol voor sperma terwijl deze zijn weg baant naar de vrouwelijke eicellen in de baarmoeder voor bevruchting. Daarom kunnen wij concluderen dat één van de fundamentele functies van de prostaat in verbinding staat met mannelijke vruchtbaarheid.

De prostaat, net zoals de meeste organen, kunnen veranderen met leeftijd. De meest voorkomende veranderingen die worden opgemerkt voor de prostaat, en die meestal voorkomen in mannen van veertig jaar en ouder, zijn verschillende vormen van ontstekingen (prostatitis) en symptomen van goedaardige prostaathyperplasie (BPH).

De prostaat staat in direct contact met de urinebuis en de blaas, en speelt daarom ook een belangrijke rol in vruchtbaarheid. Hoewel, het mag niet vergeten worden dat veel mensen dit niet onderscheiden van seksualiteit. Het is belangrijk om te beseffen dat problemen geassocieerd met urinefuncties, vooral deze geassocieerd met erectieproblemen, vaak kunnen leiden tot problemen met zelfvertrouwen en een verminderd besef van mannelijkheid, die op hun beurt kunnen leiden tot angsten en zorgen die niet realistisch zijn. Indien u problemen ervaart tijdens het plassen of u zorgen maakt over prostaatproblemen, gelieve onmiddellijk contact op te nemen met uw dokter voor bijkomende tests, en net zoals met andere gezondheidsproblemen; preventie is het beste geneesmiddel, zoals het nemen van veilige, gespecialiseerde, natuurlijke voedingssupplementen zoals REGEN50.

ANATOMIE VAN DE PROSTAAT

Het moet niet gezegd worden, maar laten we dit toch doen, alleen mannen hebben een prostaat. De prostaat is een klier, ongeveer even groot as een walnoot. Het bevindt zich laag in de pelvis, tussen de blaas en het rectum. Aan de achterkant van de prostaat liggen er twee kleine klieren, beter gekend als de zaadblaasjes. De prostaat bestaat uit verschillende kleine kliercomponenten en hun kanalen. Zijn eerste vergroting doet zicht voor tijdens de pubertijd en blijft (in het algemeen) groeien tot ongeveer 20 jaar. Het tweede stadium van prostaat vergroting begint na vijftig jaar, waarbij ongeveer 35% mannen hun eerste problemen ervaren met deze klier.

De urinebuis is een onderdeel van de prostaat, en in dat deel van de urinebuis zitten kleine openingen waar secreties van de zaadblaasjes doorgaan, en combineert zodoende de secretie van de prostaat met die van het sperma (ejaculatie). Eén van de basisfuncties van de prostaat is de productie van een grote hoeveelheid vloeistof in het zaad. Prostaatsecretie, samen met de zaadblaasjes, beschermen en leveren de nutritionele functie van het sperma naar de vrouwelijke eicel.

Rekening houdend met het feit dat de urinebuis door het midden van de prostaat gaat, alle grote prostaatveranderingen (zoals ontsteking, prostatitis, goedaardige vergroting en kanker) kunnen leiden tot problemen tijdens het plassen. Ontstekingen, zoals acute prostaatontsteking, komen vaak voor in jongere mannen, terwijl goedaardige prostaathyperplasie (BPH) en andere ernstige prostaataandoeningen zich meestal niet voordoen tot na vijftig jaar.

Neem het risico niet! – Ontdek de symptomen van prostaataandoeningen >