HOE KAN PROSTAATKANKER VOORKOMEN WORDEN?

Prostaatkanker ontwikkelt zich door een progressief aantal stoornissen die zich voordoen in de genen, die op hun beurt de groei van de cellen in de prostaat controleren. Deze “fouten of gebreken” kunnen aangeboren zijn of ontwikkelen door beschadigd DNA; een veelvoorkomende stof of materiaal die de cel functie controleert en veroorzaakt wordt door voedingsmiddelen en chemische stoffen die kanker veroorzaken. Cellen worden alleen gedeeld wanneer het lichaam ze nodig heeft en het proces volg een strikt genetisch protocol. Wanneer deze genetische controle afbreekt en de cellen op een niet-gestructureerde manier delen, dan wordt een teveel aan cellen (tumor) gevormd.

De tumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn, dit is afhankelijk van de aard van de tumor en of deze al dan niet het omliggende weefsel kan aanvallen (wanneer het omliggend weefsel kan aanvallen, is het kanker). Omdat kanker de omliggende gebieden kan aanvallen, kan kanker zich verspreiden rond de prostaat, waarbij er gesproken wordt over een “lokaal geavanceerde” kanker. Het kan ook spreiden naar verder liggende plaatsen in het lichaam, waarbij er gesproken wordt over een meer geavanceerd stadium of metastase. Kankercellen kunnen van tumors gescheiden worden in de prostaat en terechtkomen in de bloedstroom en het lymfesysteem (deze laatste is een netwerk van kleine vaatjes die vloeistof haalt van verschillende organen in het lichaam). Op deze manier kan kanker zich verspreiden naar de andere delen van het lichaam (bijvoorbeeld, lymfeklieren of botten) en, zoals een zaadje in vruchtbare grond, aanleiding geven tot secondaire tumoren.

Het vroege stadium in ongecontroleerde celgroei is meestal niet kwaadaardig, maar pre-kwaadaardig. De intra-epitheliale neoplasie van de prostaat (afgekort als INP) wordt gekarakteriseerd door de “ineenstorting” van cellen in de prostaat. Hoewel, de gezonde weefsels zijn nog niet getroffen. Over de loop der tijd kunnen deze cellen wel delen en kunnen ze omliggend prostaatweefsel gaan aanvallen. Wanneer deze vroege tekenen optreden kan een patholoog een biopsie van het prostaatweefsel nemen en onder een microscoop onderzoeken om te bepalen of de kankercellen kwaadaardige wijzingen of INP hebben veroorzaak. Het PSA niveau in het bloed begint hierbij te groeien en dit is een andere indicatie dat invasieve prostaatkanker zich begint te ontwikkelen.

Wanneer kanker zich ontwikkelt, zal dit niet zichtbaar zijn onder een microscoop, want de minder agressieve vormen lijken erg op normaal (gezond) weefsel. Wanneer de kanker meer agressief wordt, en potentieel meer gevaarlijk, dan beginnen deze gelijkaardige eigenschappen te verdwijnen en zijn de cellen duidelijk kwaadaardig. Het proces is gekend als “de-differentiatie“, benoemd door patholoog Dr. Geason die uitlegt dat een staal prostaatweefsel verdeeld kan worden in verschillende gradaties (ook bekend als de “Gleason methode” of verdeling) en kan onderzocht en geanalyseerd worden volgens de vorm, afmeting en structuur van de cel in het staal. Een score van 1 tot 5 wordt toegekend. Hoe hoger het nummer, hoe gevaarlijker de kankerontwikkeling.

Gezien het feit dat de cellen niet altijd homogeen zijn in een weefselstaal, worden twee prominente gebieden meestal onderzocht en deze twee berekeningen worden samen toegevoegd om de “Gleason score” te berekenen. Artsen kunnen het gebruiken om de kans op voortgang in hun patiënten te bepalen. Hoe hoger de score (2-10), hoe hoger de kans dat de kanker zicht verspreid naar de botten en de lymfeklieren. Wanneer de kankerstellen gezonde weefsels kunnen infiltreren, kunnen ze zich lokaal verdelen in de klier en daarna de capsule die rond de klier ligt gaan verslinden. Kleine tumors kunnen alleen ontdekt worden via microscopische klierbiopsie, terwijl grote tumors als harde bolletjes aanvoelen tijdens een rectaal (rectum) onderzoek, ook gekend als het digitaal rectaal onderzoek.

Kanker verspreid zich eerst naar de lokale prostaatweefsels. Hoewel, wanneer kanker verdergaat, kan het zich verspreiden naar ander plaatsen, zoals de botten. De mechanismen die ervoor zorgen dat kanker kan verspreiden (metastase) zijn worden momenteel onderzocht.

De ontwikkeling van een nieuwe bloedaanvoer heet “angiogenese“, en angiogeneseremmers, inclusief een bekend medicijn thalidomide en Avastin tonen belovende resultaten in de behandeling van prostaatkanker; hoewel, er zijn momenteel geen goedgekeurde klinische proeven.

Elk van de belangrijke prostaataandoeningen kan behandeld worden. Hoewel, hoe langer de aandoeningen niet behandeld worden, hoe minder goed een behandeling zal werken. Verschillende studies met betrekking tot BPH hebben aangetoond dat wanneer er secondaire schade is aan de blaas, veroorzaakt door een obstructie en wanneer deze niet op tijd behandeld wordt, het meestal onmogelijk is om volledig te herstellen van de aandoening. Wanneer prostatitis chronisch wordt, dan zal een langdurige behandeling nodig zijn en deze behandeling zal minder invasief zijn dan behandelingen op korte termijn.

prostaatkanker stadium

Kan prostaatkanker voorkomen worden?

U kunt uw leeftijd, oorsprong, etnische achtergrond of DNA niet veranderen (bekend als “onveranderlijke factoren”). Hoewel, u kunt de andere risicofactoren gelinkt aan prostaatkanker minimaliseren, dit omvat aspecten zoals levensstijlkeuzes, voeding en lichaamsbeweging (zie Alternatieve Behandeling voor Prostaatkanker). Verschillende voedingssupplementen zoals REGEN50 kan wat bescherming bieden met betrekking tot preventie.

Prostaatkanker is geografisch gezien meer voorkomende in landen zoals Noorwegen en Zweden, die momenteel de meeste sterfgevallen ervaren voor prostaatkanker. Deze feiten wijzen op twee bijkomende risicofactoren, inclusief a) een lage vitamine D inname en b) minder blootstelling aan zonlicht, die het lichaam helpt om vitamine D te produceren. Dit kan een perfect excuus zijn om meer zonnige landen te bezoeken tijdens de koude wintermaanden.

Zoals eerder vermeld, prostaatkanker wordt gekarakteriseerd door een abnormale en excessieve groei van prostaatcellen. Omdat wetenschappers de stappen in de ontwikkeling van deze abnormale celgroei hebben ontdekt, is het mogelijk om in te grijpen. Het is mogelijk dat we in de toekomst zullen kunnen ingrijpen in de vroege stadia van de aandoening en de ontwikkeling van kanker voorkomen.

Een manier om een kleine oorzaak zoals een vitamine tekort aan te pakken, en zodoende het risico op de ontwikkeling van prostaatkanker te verminderen, wordt momenteel bestudeerd. Een aspect dat moeilijker (en duurder) is om te bewijzen, is het gebruik van een welbepaald medicijn of vitamine voor het voorkomen van de aandoening. Omdat we niet zeker zijn wie of wanneer een geneesmiddel zal ontwikkelen voor prostaatkanker, moet er een groot aantal individuen bestudeerd worden over een lange periode (5, 10 tot zelfs 15 jaar) voordat een specifiek medicijn veilig en effectief de voortgang van de aandoening kan stoppen.

Het medicijn Proscar (finasteride) werd onderzocht voor zijn preventieve activiteit. Het rapport toonde aan dat 25% van mannen minder kans hadden voor het ontwikkelen van kanker tijdens het innemen van een dagelijkse 5 mg dosis Proscar. Hoewel, de kankers die verschenen bleken meer agressief dan die in mannen die niet met Proscar werden behandeld. Hierdoor werd Proscar niet goedgekeurd als een preventief medicijn.

Een andere studie, gekend als REDUCE onderzocht een medicijn vergelijkbaar met Proscar, meer bepaald Avodart (Dutasteride). De studie toonde aan dat de kans voor het ontwikkelen van prostaatkanker 23% minder was in mannen die dutasteride voor 4 jaar innamen vergeleken met mannen die een placebo gebruiken. Hoewel, er was opnieuw een probleem met een kleine toename in agressieve kankers in de Dutasteride groep. Hierdoor werden Proscar en Avodart niet goedgekeurd of gelicentieerd als een preventieve behandeling voor prostaatkanker. Recente rapporten suggereren dat cholesterolverlagende medicijnen zoals Lipitor (Atorvastatin) bescherming kan bieden in prostaatkankerpreventie en hartaandoeningen. Dit is interessant, maar er is geen doortastend bewijs om deze geruchten te ondersteunen. Andere zogeheten chemopreventieve agenten zullen ongetwijfeld verschijnen, want meer onderzoek wordt momenteel uitgevoerd.

Voor preventie is het aanbevolen dat mannen ouder dan veertig jaar minstens één tot twee keer per jaar kwaliteitsvolle voedingssupplementen nemen. De meest effectieve, natuurlijke dieetsupplementen zijn momenteel diegenen die het meeste van deze ingrediënten bevatten: zaagpalm, netelwortel, pompoenzaden, Afrikaanse pruim, maca, lycopeen, L-arginine, zink, magnesium, vitamine B6, E, C, en Indische wierrook.

De behandeling en preventie van prostaataandoeningen >