Prostatitis is een aandoening die de prostaat aantast. Het is een ontsteking van de prostaat veroorzaakt door bacteriën. Elke vierde aandoening die het mannelijke urogenitale systeem treft is prostatitis. Het is een heel onaangename ontsteking die een groot probleem kan zijn wanneer het van acuut naar chronisch gaat. In dit geval wordt de behandeling verlengd en kan deze een invloed hebben op andere organen.
Prostaatontstekingen treffen meestal mannen van middelbare leeftijd, hoewel, het komt niet te vaak voor in mannen van alle leeftijden, want studies hebben aangetoond dat 1 in 2000 mannen prostatitis ervaren. Een andere studie heeft ook aangetoond dat het meestal voorkomt in oudere mannen met reeds bestaande prostaatproblemen (vergrote prostaat), die de 1 in 2000 mannen verklaard. De aandoening wordt in veel gevallen veroorzaakt door Escherichia coli, een veelvoorkomende oorzaak van bacteriële infecties van de urinewegen. En, wanneer de ontsteking zich niet ontwikkelt, is het nodig om zo snel mogelijk een diagnose te krijgen en behandeling zo snel mogelijk te beginnen.

De oorzaken van prostatitis

Zoals eerder vermeld, de meest voorkomende oorzaak van deze aandoening zijn bacteriën uit het spijsverteringsstelsel (samengaand met slechte hygiëne). Deze bacteriën komen in de urinewegen terecht en veroorzaken ontsteking. E. coli is de meest voorkomende oorzaak van prostatitis, maar het kan ook veroorzaakt worden door prosteus, pseudomonas en veel andere bacteriën. Toch zijn bacteriën niet de enige oorzaak van prostaatontsteking.

Chronische ontstekingen kunnen veroorzaakt worden door ontstekingen van omliggende organen, zoals het slijm van de blaas die zich naar de prostaat verspreid. Infectie kan ook veroorzaakt worden door seksueel overdraagbare aandoeningen, maar in veel andere gevallen kan het veroorzaakt worden door langdurige blaasretentie, verminderde ejaculatie, infectie door een onderzoek of biopsie, prostaatblessures en dergelijke.

Infectie kan zich ook ontwikkelen met een minder functionerend immuunsysteem, of aandoeningen van het immuunsysteem en zenuwstelsel.

Prostatitis symptomen

Prostatitis kan symptomen hebben die vergelijkbaar zijn met ontstekingen van andere organen. Deze symptomen zijn: zwakheid in het lichaam, verhoogde of heel hoge lichaamstemperatuur, koorts en pijn in het geval van prostaatontsteking; inclusief pijn in de genitaliën. Wanneer de infectie beïnvloed wordt door de urinewegen, dan is het eerste en meest voorkomende symptomen een tintelend gevoel tijdens het plassen of een onaangename pijn tijdens en na het plassen. Omdat een ontsteking van de prostaat plassen doet toenemen, is het vaak een moeilijk en oncomfortabel gevoel.

Wanneer de infectie zich verder ontwikkelt, wordt de pijn sterker. De pijn kan zich ook verspreiden van de genitaliën naar de lies, buik en de onderkant van de rug. Wanneer pijn aan de onderkant van de rug zich voordoet, kan het een teken zijn dat de infectie zich heeft verspreid naar de nieren.

Wanneer de infectie van de prostaat genegeerd wordt, kan het snel chronisch worden. Onvoldoende behandeling kan leiden tot brandwonden aan de prostaat, en zodoende verspreid de infectie van de urinewegen en veroorzaakt het een ernstige infectie in de rest van het urinair systeem. Het wordt zeker aanbevolen dat mannen over de leeftijd van 40 jaar natuurlijke voedingssupplementen minstens één tot twee keer per jaar preventief gebruiken.

Prostatitis symptomen

Behandeling van prostatitis

Omdat prostatitis voornamelijk veroorzaakt wordt door bacteriën (chronische bacteriële prostatitis), kan het behandeld worden met antibiotica. Wanneer de oorzaak van non-bacteriële oorsprong is (chronische non-bacteriële prostatitis) en wanneer milde tot matige symptomen voorkomen, dan kunnen gespecialiseerde voedingssupplementen nuttig zijn. Medicijnen worden altijd genomen volgens het advies van de dokter, die ook de dosering en het gebruik van deze medicijnen controleert. Wanneer de infectie een hoge lichaamstemperatuur veroorzaakt, dan kan uw dokter pijnstillers aanbevelen voor de koorts en de symptomen samengaand met koorts. Wanneer medicijnen voor chronische bacteriële prostatitis bijwerkingen veroorzaken, zoals impotentie of een verlaagd libido, dan kunnen natuurlijke supplementen ook genomen worden voor het verbeteren van de erectie en het libido. Vroege interventie is belangrijk om een chronisch probleem te voorkomen.

De behandeling van prostatitis met traditionele medicijnen kan geholpen worden door natuurlijke supplementen zoals REGEN50. Hun gebruik is ideaal voor de preventie van ontstekingen, die meestal is aanbevolen voor mensen die gevoelig zijn aan ontstekingen of al last hebben van chronische prostatitis, en wanneer u het risico op deze aandoening wil verminderen.

Het belangrijkste wapen voor prostaatontsteking is goede voeding. Het regelmatig gebruik van bonen, fruit, noten, soja, bladgroenen zoals kerstomaten, bloemkool en augurken, en walnoten en krenten worden ook aanbevolen. Het is vooral belangrijk om voeding te eten die hogere hoeveelheden zink bevat, want die zijn zeer goed voor de prostaat. Vitaminen zoals vitamine C en E zijn fantastische boosters voor het immuunsysteem en kunnen mannen met prostaatproblemen ondersteunen.

Omega-3 vetzuren zijn ook belangrijk voor de preventie van ontstekingen. Ze worden meestal gevonden in vis. Ze versterken het immuunsysteem en beschermen het organisme tegen infecties. Regelmatig gebruik van groene thee en water is ook aanbevolen. Deze moedigen plassen aan en voorkomen het ontwikkelen van bacteriën in de urinewegen.

Regelmatige lichaamsbeweging moet samen met goede voeding gebruikt worden. Het stimuleert circulatie, belangrijk voor de gezondheid van de prostaat. Regelmatige ejaculatie is even belangrijk, want het verwijderd sperma en urine, en voorkomt zodoende de ophoping van bacteriën in de teelballen.

De preventie van de aandoening is makkelijker dan zijn behandeling. Hoewel, wanneer u de eerste symptomen van een prostaatontsteking voelt, neem dan onmiddellijk contact op met uw dokter en laat de aandoening zich niet ontwikkelen in een chronisch probleem.

 

LEES MEER OVER NATUURLIJKE PROSTATITIS SUPPLEMENTEN >